Inga protester mot svavelsyra

Inte en enda synpunkt från allmänheten har kommit in på företaget Kemiras ansökan om att lagra svavelsyra i Landskrona hamn.

Sista dagen för att komma in med synpunkter var igår.

– Vi har stor vana vid att driva sådana här ärenden och det brukar inte komma in några synpunkter, säger StenInge Arnesson, miljöchef på Kemira. 

Företagets ansökan till länsstyrelsen är en direkt följd av olyckan på Kemiras område i Helsingborg den 4 februari, då tusentals ton svavelsyra rann ut.  I och med att inga synpunkter kommit i så fortsätter nu Kemira att skriva på sin ansökan och en miljökonsekvens beskrivning.

Kemira vill lagra svavelsyran i en hyrd cistern på Supras tidigare område i hamnen i Landskrona. Den ägs nu av företaget Almer Oil AB och har tillstånd för lagring av en årsmängd på 40 000 ton syra. Kemira vill nu lagra 200 000 ton under det närmaste året, dock inte så mycket under ett och samma tillfälle. Transporterna av syra från Helsingborg till Landskrona kommer främst sker med tankbil.

Under tiden som syran lagras i Landskrona ska Kemira bygga nya cisterner för att i framtiden kunna lagra svavelsyran i Helsingborg.

– Planerna i Helsingborg är att vi ska vara klara under hösten med nya lagringsutrymmen, säger StenInge Arnesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".