Perstorps brandmän rycker ut i Göteborg

Räddningstjänsten från Hässleholm och Perstorp har fått rycka ut för att hjälpa till vid den stora godstågurspårningen utanför Göteborg igår, då tolv vagnar fyllda med 700 ton klorgas ligger vid sidan om spåren.

De skånska brandmännen leder arbetet. I Perstorp finns en av Räddningsverkets sju nationella resurser för kemolyckor och därför har gruppen kallats till olyckan vid Kungsbacka utanför Göteborg.

– Vi har rekognoserat och täckt vagnar med presenningar för att förhindra läckage, säger insatsledare Leif Hylander.

Vad gäller tågtrafiken så är det fortsatt stopp på Västkustbanan mellan Ledsgård och Kungsbacka och kommer så att vara i minst ett dygn till. Malmötågen avgår till och från Kungsbacka och bussar ersätter på resterande sträcka mot Göteborg.

Även om vagnarna hittills ser utan att ha klarat smällen utan läckage så krävs specialkompetens för att hantera situationen det handlar ju om ett av de mest giftiga och svår hanterliga ämnena.

– Det finns inbuktningar i någon gavel, men inga läckor. En specialist väntas från Tyskland, kanske röntgar man synliga skador på vagnarna. Troligtvis lyfts vagnarna med last i, vilket är ovanligt, men det gjordes vid en olycka i Kävlinge, säger Leif Hylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".