EBO-bidrag avskaffat

Från och med idag, den 1:a mars, avskaffas bidraget för dom asylsökande som skaffat Eget boende, det så kallade EBO-bidraget. Nu kan man söka anläggningsboende istället.

Målet med detta är att färre flyktingar ska söka sig till storstäderna. Av Malmös 1500 asylsökande har bara några få ansökt om anläggningsboende, sedan det blev känt att man inte längre får bidrag till eget boende. Och det är inte säkert att förändringen ger det beslut som politikerna avsett.

Skälet är att det finns så mycket annat som drar i Malmö.

– Det finns mat, kultur, släktingar och vänner, vilket gör att man känner trygghet. Och om man siktar på att skaffa arbete så är det lättare i Malmö, säger Lotta Smith, handläggare vid Migrationsverket i Malmö.

Imad Sadeq är som ensamstående man från Irak mera typisk för storstädernas asylsökande. Han säger att dom 1800 kronor i månaden han förväntas leva på ändå är alldeles för lite, å att den slopade bostadsersättningen därför faktiskt inte spelar någon roll. Men han tycker att beslutet är dåligt, eftersom han tror det kommer att leda till större fattigdom och kriminalitet och därmed också större samhällsproblem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".