1 av 2
Beatlesexperten Staffan Olander premiärvisade den nya Beatles-CD:n "On Air" i FM:s studio. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
FM

Här är den unika nya Beatlesskivan

15 min

P4 Malmöhus lyssnare blev allra först med att få höra musiken från den nya Beatlesskiva som brittiska BBC snart släpper. Skånske Beatles-experten Staffan Olander hade med sig den unika plattan när han kom till studion. Totalt 63 spår finns på dubbel-CD:n "On Air".

Den 14 november kommer det helt nya Beatles-materialet ut, med spår från tidigt 60-tal. Staffan Olander har varit med i projektet. Han har också tidigare samarbetat med Sveriges Radio, och då hittat tidigare outgivet material med Beatles.

– Nu rör det sig om inspelningar från BBC i London där Beatles var mycket för radioinspelningar. Materialet har hörts i England, men inte annars, berättar han. 

En dubbel-CD kom redan på 90-talet, och nu är det alltså dags för uppföljaren med ytterligare material som man hittat.

– När man spelade in Beatles var det ingen som trodde att man skulle lyssna på det femtio år senare. Många gånger slängdes banden, eller också så tog producenten med dem hem. 

Och på den nya skivan kan man höra många låtar som Beatles aldrig gjorde på skiva, säger Staffan Olander. 

– Till exempel Chuck Berrylåten "I´m talking about you". Den har spelats in av Stones och Animals och andra, men inte av Beatles.

– Mycket av materialet som hörs trodde man var borta för evigt, men efter ett gediget pusslande har man kunnat återskapa mycket av det som gjordes i 52 radioprogram för BBC. Bland annat har lyssnare bandat med bra utrustning.

Men varför är intresset då alltid så stort för Beatles?

– De var förstås oerhört bra. Men det är också så att arvet efter Beatles förvaltats väl, dels genom att andra artister hyllat dem och genom att skivbolaget hållit intresset vid liv genom att ge ut material efter hand.

Dessutom kommer två nya spännande böcker i höst, säger Staffan Olander som tänker ta sig igenom 940 finstilta sidor som Mark Lewisohn skrivit - och då bara om tiden med bandet fram till 1962.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista