Hus utan värme skapar problem

De moderna passivhusen i Glumslöv utanför Landskrona skulle klara sig utan uppvärmning. Men under vintern har temperaturen i vissa av husen varit så låg som 16 grader. Nu börjar hyresgästerna att tänka på att flytta därifrån.

En av de boende som nu fått nog är Per-Christer Andersson. Han flyttade till Glumslöv i oktober och redan då var det kallt. Han trodde det skulle bli bättre men så blev det inte

De 35 radhusen i Glumslöv invigdes i höstas och de saknar helt element eller andra värmekällor. I stället är det tänkt att man med hjälp av tjocka väggar och extrem isolering ska kunna hålla värmen. Den enda värmekällan ska istället vara kroppsvärme och värme som alstras av hushållsmaskiner och belysning. Men under vintern så har temperaturen i vissa av husen pendlat allt för mycket.

Men exakt varför det blir kallt i vissa av husen så är inte klargjort än. Från företaget Prime project som står bakom bygget säger man att en utredning är på gång men än kan man inget säga.

Kommunala Landskronahem som hyr ut husen i Glumslöv har nu lovat de boende kompensation, de ska få betalt för extra värmeutlägg och dessutom ska aprilhyran bli fri.

Per-Christer Andersson bestämt sig, han har fått nog av kylan.

– Vi har valt att flytta, bland annat på grund av detta. Jag hoppas att de lyckas få rätt på det, med tanke på hyresgästerna, men det är fler som funderar på att flytta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".