Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ulrika Mebius, presschef, Skånetrafiken. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Skåne

Skånetrafikens biljettstopp på tågen kan strida mot EU-regel

"Det är svårt att tillämpa de här reglerna"
1:31 min

Möjligheten att köpa biljett ombord på Skånetrafikens tåg togs bort för cirka två år sen. Men det kan strida mot en av EU:s förordningar som reglerar tågresenärers rättigheter.

Just nu har Konsumentverket skickat ut tillsynsbrev till olika järnvägsföretag och biljettförsäljare, däribland Skånetrafiken.

Anledningen är att man vill se hur pass väl aktörerna följer den förordning från EU som handlar om de grundläggande rättigheter man har som tågresenär.

– Vi har tagit emot brevet och lagt ut informationen kring det här på vår hemsida, alltså vad man har för rättigheter som resenär. Sen är det så att vi får titta över våra regler så att vi kan uppfylla dem och vi är inte riktigt i hamn med det än, det vet jag, säger Ulrika Mebius som är presschef på Skånetrafiken.

En av passagerarnas rättigheter, enligt EU, är att man ska kunna köpa biljett ombord på tåget om det inte finns någon annan möjlighet. Den möjligheten finns inte hos Skånetrafiken. Man måste helt enkelt ha en giltig biljett när man går ombord annars får man betala en kontrollavgift på 1 000 kronor. Ulrika Mebius menar att det inte är helt enkelt att efterleva EU:s regler.

– De här reglerna är nog satta högt upp i hierarkin i EU och de kanske inte riktigt går att anpassa på alla lokala nivåer i samhället. Till exempel så har vi tågtrafik där vi bara har kanske tre minuter mellan varje station och att då kunna betala med ett bank- och kreditkort - det hinner helt enkelt inte tågvärdarna med.

Så det du säger är att den här förordningen hänger inte riktigt ihop med verkligheten?

– Nej, faktiskt inte på den typen av tågtrafik som vi i vissa delar av Skåne bedriver där det är så korta avstånd så det blir väldigt svårt att tillämpa de reglerna.

Tror du att Skånetrafikens regler bryter mot EU:s förordning?

– Det vet jag inte. Det får vi titta över och jag tror inte i så fall att Skånetrafiken är det enda trafikföretaget i Sverige som i så fall brottas med den här typen av regler, säger Ulrika Mebius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".