Malmö kartlägger stadens buller

Bullret i Malmö ska för första gången kartläggas. Buller från trafik och industrier har blivit ett allt större problem i våra storstäder.

Buller har blivit ett allt värre störningselement för städernas invånare, så nu har EU bestämt att alla större städer i Europa ska kartlägga hur bullersituationen ser ut. I första omgången är det städer med över 250 000 invånare som ska upprätta en bullerkarta, så i Sverige blir det bara de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö som kommer ifråga.

Den här kartläggningen ska vara klar till 2007, och sen är de mindre städernas tur. Till 2012 ska nämligen alla städer med mer än 100 000 invånare göra bullerkartor.

I Malmö är förberedelserna nu igång, Marie Jeppsson är ställföreträdande chef för miljötillsynsavdelningen på miljöförvaltningen i Malmö, och hon är en av dem som arbetar med projektet.

- Målsättningen är att man ska kunna göra åtgärdsprogram för bullerdrabbade områden, och att man ska kunna använda resultatet i den framtida planeringen så att situationen inte förvärras, säger hon.

Kartläggningen kommer förmodligen att utföras av ett konsultbolag, men de kommer inte att stå med mikrofoner i gathörnen utan i stället kommer man med att med hjälp av datorprogram beräkna vilka områden som är värst drabbade av buller, och sen ska de här områdena märkas ut på en karta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".