Helsingborg

Projekt ger tjejer en frizon

1:15 min

Projektet Free Zone, som syftar till att framför allt stärka unga tjejer som är hårt kontrollerade hemifrån, har kommit igång i Helsingborg under hösten. Projektet finansieras av organisationen Reach för Change och leds av Johanna Salama från Ödåkra.

Förra året var Johanna Salama från Ödåkra en av dem som blev utsedda till att få sitt projekt finansierat av organisationen Reach for Change. Nu under hösten har verksamheten satt igång.

– Det har gått jättebra. Det är många som är intresserade just för att behovet är enormt hos de här tjejerna. Självkänslan är alltför låg hos alltför många tjejer i dag, säger hon.

Projektet Free Zone vänder sig till alla tjejer mellan 13 och 20 år, men särskilt vänder man sig till de tjejer som är väldigt kontrollerade hemifrån. Dels jobbar man med att utbilda personal för att de ska bli bättre på att stärka tjejernas självförtroende, dels jobbar organisationen direkt med tjejerna, bland annat genom ett så kallat "tiostegsprogram."

– Tjejerna kommer med mål och önskemål om vad de vill ha annorlunda i sitt liv, och sedan handleds de i att uppnå detta, förklarar Johanna Salama.

Till en början har organisationen haft mycket fokus på Helsingborgs kommun. Både i Helsingborg och i andra kommuner finns det en hel del kvar att göra när det gäller de här frågorna, säger Johanna Salama.

– Det behövs bättre samverkan. Det finns redan en samverkansgrupp, men att vi uppdaterar den, att den är något vi dammar av och är aktiva med.