Foto: Stig-Åke Jönsson
Skåne/Sverige

Gängskjutningar granskas på nytt

Kriminolog: "Brottsförebyggande att klara upp brott"
1:19 min

En ny grupp inom polisen ska titta på dödskjutningar under 2000-talet som kan kopplas till organiserad brottslighet. Den ska i sitt arbete jämföra fall som klarats upp med olösta fall.

Gruppen består bland annat av åklagare, erfarna utredare från Malmö, Stockholm och Göteborg och Riksmordkommissionen. Mikael Rying, kriminolog på Rikspolisstyrelsen, ska leda arbetet.

– Vi har sett under en lång tid av år att det ökar. Svensk polis är väldigt bra på att klara upp mord. Vi klarar upp nio fall av tio, om man bortser från de här skjutningarna, och därför är det viktigt att få upp uppklarningen av dem, säger han.

Förhoppningen är att arbetet även ska få en förebyggande effekt.

– Vi tror att den bästa brottsförebyggande aspekten är att klara upp ett antal fall, för då ser de som begår de här brotten att de löper en reell risk att åka in på livstids fängelse eller i alla fall i väldigt många år, säger Mikael Rying.

Gruppen ska vara i gång under ett halvår, och målet är att ta fram ett antal förslag till åtgärder.

–Vi kommer i princip att titta på alla skjutningar med dödlig utgång under 15 år, och så får vi se vad vi kommer fram till, säger Mikael Rying.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".