Fartyg kolliderade med Stora Bält-bron

En person saknas fortfarande i Danmark efter att ett fraktfartyg kört rakt in i Stora Bält-bron vid sjutiden på torsdagskvällen. Fartyget var egentligen på väg från Svendborg till Finland och borde inte alls ha kommit i närheten av bron.

Det fanns tio personer ombord, och ett par skadades vid olyckan. Sökandet efter den saknade besättningsmannen har nu avbrutits.

– Om han har ramlat i vattnet så finns det ingen chans att hitta honom vid liv, och det är fortfarande för farligt att gå ombord, så vi får vänta tills det har blivit ljust berättar Claus Christensen vid det danska sjövärnet.

Det blev ett flera meter stort hål i bron, när fartyget kilades fast och fattade eld, och det gjorde att bron stängdes av, men strax efter midnatt öppnades den för trafik igen. 

Fartyget har under natten bogserats till hamnen i Nyborg, men ännu har man alltså av säkerhetsskäl inte kunnat gå ombord för en närmare undersökning. Man vet därför inte om den saknade besättningsmannen finns kvar ombord eller om han föll i vattnet vid olyckan. Hur fartyget kunde komma så fel är fortfarande oklart.

– Nej, det vet vi inte ännu. Det är den danska Sjöfartsmyndighetens utredningsenhet som kommer att undersöka olyckan närmare, säger Claus Christensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".