Uppochner i politiken i regionen

Bråken kring segeltävlingen America’s Cup i höst har lett till ombytta roller i politiken. Socialdemokraterna tycker som moderaterna brukar göra, och moderaterna som socialdemokraterna.

När styrelsen i marknadsföringsbolaget Position Skåne inte ville stå för de 40 miljoner kronorna till deltävlingen i America’s Cup, så hoppade tre socialdemokrater av styrelsen i protest.

Nu pågår en diskussion om hur styrelsen i marknadsföringsbolaget ska se ut framöver. Idag har styrelsen åtta platser för politiker och tre representanter från näringslivet och universitetet. För att slippa för mycket politik i styrelsen i framtiden vill socialdemokraten Uno Aldegren minska antalet politiker kraftigt.

Moderaternas Jerker Swanstein däremot, som annars alltid vill ha näringslivsfolk i bolagsstyrelserna, vill inte peta den förre toppmoderaten Carl Sonesson, utan vill att han ska sitta kvar.

– Nu har vi valt den här styrelsen, och tre sossar har hoppat av. Då får väl de fyllnadsvälja tre stycken. Det är inte vårt bekymmer, säger Jerker Swanstein.

Kanske slutar bråket med att hela bolaget läggs ner, som vänstern och miljöpartiet är inne på.

– Om det kommer på tapeten, så kommer vi antagligen föra fram det gamla förslaget om att lägga ner bolaget, säger miljöpartisten Anders Lindberg.

– Andra delar av vår förvaltning kan ta hand om marknadsföringsverksamheten, säger Vilmer Andersen, regionråd för vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".