1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
2 av 2
Kim Nilsson utanför sitt radhus. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Malmö

Det blir inget snabbt bredband till MKB:s radhus

Hyresgäst: "Det är nästan skandal"
1:38 min

Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, har satsat stort på att alla hyresgäster ska ha snabbt bredband i sina lägenheter, men det gäller inte för dem som bor i radhus. Bolaget anser att det är för dyrt, trots att fiberledningarna i flera av områdena är dragna ända fram till husen.

– Det plåtskåpet du ser där, där tar det slut. Det är bara den lilla biten in till husen som saknas, säger Kim Nilsson, som bor i radhus i Kulladal i södra Malmö.

Kim Nilsson har bott där sedan området byggdes för drygt 30 år sedan. För ungefär tio år sedan trodde han och de andra hyresgästerna att de snart skulle ha bredband via fiber, när MKB grävde ner ledningar ända in i området. Men fortfarande slutar de alltså i ett plåtskåp, och de boende får nöja sig med betydligt långsammare ADSL-ledningar.

– Jag tycker att det nästan är skandal. Bredband har ju alla i Malmö i dag, och vi bor i stort sett mitt i stan, så jag kan inte förstå varför vi inte ska ha det här, när de har dragit in kablar och allting, säger Kim Nilsson.

Anledningen till att MKB:s fem radhusområden saknar fibernät är att det blir så mycket dyrare att gräva ner ledningar än till flerfamiljshus.

– Jag har full förståelse för att våra hyresgäster är frustrerade över detta. Givetvis är det MKB:s målsättning att alla ska ha tillgång till vårt enormt fina bredbandsnät. Vi jobbar med att försöka lösa det här, men vi måste bara få ner kostnaden, säger Frans Stoops, affärsområdeschef för MKB Net.

Enligt Frans Stoops skulle det kosta runt tre miljoner kronor att gräva ner ledningar bara till de 69 radhusen i Kulladal.

– Vi projekterar just nu. Därifrån till att göra en upphandling för att få reda på den riktiga kostnaden pratar vi ett halvår, innan jag kan säga något mer, säger Frans Stoops.

Men Kim Nilsson, som har väntat i tio år, är skeptisk.

– Jag tror inte på det, förrän jag får se det, säger han.

Den här nyheten har gjorts med hjälp av vårt publiknätverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".