1 av 5
Foto för falska pass, september 1982. Foto: Privat
2 av 5
Sîlan med döttrarna vid gränsen till Syrien. Foto: Privat
3 av 5
Sîlan och mamma Sabiha vid gränsen till Syrien. Foto: Privat
4 av 5
Familjen återförenad i Uppsala 1983. Foto: Privat.
5 av 5
Sîlan och mamma Sabiha precis innan militärkuppen 1980. Foto: Privat
#minflykt

I flyktens spår #minflykt

2:10 min

När Sîlan är fyra år flyr hon från Kurdistan. Hennes mamma håller henne i handen genom taggtråd, över bomullsfält och minerade åkrar. Nu är hon är 34 och reser tillbaka i flyktens fotspår. Den här gången är hennes egen dotter med.

Sommaren 1982 hämtar en minibuss upp Sîlan, hennes mamma och lillebror i Diyarbakir i sydöstra Turkiet. Dom är flera familjer som ska fly över den syriska gränsen. Det är becksvart när smugglarna leder vägen över de minerade fälten. Kläderna fastnar i taggtråden och när en liten flicka börjar gråta blir familjerna upptäckta. Gränspolisen skjuter och kulorna regnar över Sîlan och hennes mamma. De klarar sig och tar sig några månader till Sverige. Där i en tvåa i Uppsala börjar ett nytt liv.

"Flykten har blivit min kompass i vardagen," säger Sîlan Diljen som föddes in i den kurdiska kampen. Hur mycket av den kampen och flyktberättelsen ska hon berätta för sin dotter när dom nu tillsammans reser tillbaka i flyktens fotspår?

 

#min flykt

Maila minflykt@sverigesradio.se eller använd #minflykt. Vi samlar in berättelser och bilder fram till den 20 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista