Ny sjösäkerhetsövervakning vid bron

Även Öresundsbron kan bli påseglad på samma sätt som skedde vid Stora Bältsbron på torsdagskvällen, men en övervakningscentral skulle kunna förhindra det.

Nu har Sjöfartsverket planer på att starta en central i Malmö igen.

– Vi saknar det system som stängdes när bygget av Öresundsbron var klart, säger Ulla Eilersen, säkerhetsansvarig på Öresundsbron.

Det var i samband med bygget av Öresundsbron som sjöfarten i Öresund övervakades av två centraler. Det fanns en på vardera sidan av sundet.

Men de stängdes när bygget var klart. Sjöfartsverket har under flera år försökt få danskarna med på att starta en ny övervakning men utan resultat. Nu har näringsminister Ulrica Messing skrivit till sin danska kollega för att få fart på samarbetet. För en ny övervakningscentral i Malmö, en så kallad VTS, skulle kanske kunna förhindra en påsegling av Öresundsbron.

– Man kan med modern teknik se när ett fartyg börjar gå på fel håll, och kan ropa på fartyget och få det att rätta kursen, säger Johan Fransson, sjösäkerhetsdirektör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".