Skåne

Svensk Handel spår ökad julhandel - men inte Malmöborna

2:00 min

Över hälften av handlarna tror på rekord för julhandeln och att försäljningen kommer öka i den egna butiken, det rapporterar branschorganet Svensk Handel idag. Förra året slog julhandeln för första gången på 17 år inte rekord, men nu tror Svensk Handel att vinden har vänt – men på stan i Malmö var det  få som tänkte slå på stort till jul.

– Det fanns en tid när man offrade 20 000 kronor på julklappar till ungarna men idag så ser man att det inte var någon mening med det. Julhandeln kan för min del gå fullständigt i stå, det är bättre att det är jämt fördelat över hela året än att det haussas upp så i december. För det krossar många människor att inte ha en krona att leva på i under januari, säger Anita Ekström som tänker hålla i slantarna.

Hon får medhålll av Tommy Mattsson som förvisso tänker köpa en del julklappar men är bekymrad över läget i landet.

– Jag tycker klyftorna blir större. Du har en del som sitter och tigger på gatorna medan andra kör runt i fina bilar, det är sorgligt och gör mig ledsen att se.

Robert från Malmö har max 200 kronor att lägga på julklappar i år och han har fortfarande inte bestämt sig för om han kommer köpa några.

– Jag är i Fas 3 och har varit det i många år, så jag kan inte spendera så mycket pengar på julklappar, men man kan ju göra något själv – måla en bild, eller skänka en enkel blomma.

Inne på en skönhetsbutik på Möllevången står Manocher Tafakori, han delar inte branschens förhoppningar om julhandeln. För honom är konkurrensen från köpcentren för svår att rå på.

– Hos mig som driver en liten affär mitt på Möllevångstorget, blir det inte så stor handel. Det har vuxit upp många köpcenter runt om i Malmö och det påverkar mig.

– Jag älskar mitt jobb, det är som ett tredje barn, men ändå så känns det inte bra, jag ser många varningssignaler om att jag kommer att försvinna.