Helsingborg vill stoppa nya friskolor

Bildningsnämnden i Helsingborg vill förhindra att fler friskolor etableras i kommunen. Därför överklagar de Skolverkets beslut att ge tre nya skolor tillstånd att starta.

– Vi har ett sjunkande elevantal i kommunen och för mycket lokaler. När då ytterligare friskolor startar så ökar våra problem. Vi slåss ju om samma barn, säger Christel Håkansson (s), bildningsnämndens ordförande.

Problemen med elevunderskott i Helsingborgs skolor är välkänt och har redan lett till att en skola lagts ner och fler kommer att försvinna.

Helsingborg har idag redan 25 friskolor, 16 grund- och 9 gymnasieskolor.  Nu har ytterligare tre fått tillstånd att starta. På redan existerande Sofia gymnasium vill man starta ett nytt estetiskt program, och två helt nya högstadieskolor vill etablera sig i staden . En av dem är, Kunskapsskolan som har 22 skolor runt om i Sverige. I Helsingborg  räknar de med att kunna undervisa cirka 400 elever.

– För kommunens och politikerna så innebär friskoletableringen en svårighet för planeringen. Men de förbiser att elevernas behov ska vara styrande, säger Anders Hultin, vd för Kunskapsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".