Malmö

Släckta skyltar avslöjar fartsyndare

1:35 min

Efter ett halvår med en utökad 40-zon är det fortfarande många Malmöbilister som kör för fort. Det visar resultaten i kommunens senaste mätning. Förra veckan klockades en bilist för 129 kilometer i timmen, mitt inne i stan.

I våras utökades Malmös 40-zon till i princip alla gator innanför inre Ringvägen och för att hjälpa bilisterna att hitta rätt läge på gaspedalen har kommunen satt upp ett antal gula, elektroniska tavlor som visar om bilisterna klarar av att hålla 40, eller om de kör för fort.

Skyltarna mäter hastigheten även när de inte lyser och föga överraskande visar det sig att bilisterna är sämre på att hålla 40 när de tror att skylten är avstängd - skillnaden kan vara så stor som 10 kilometer i timmen.

Malmö, som förmodligen är den kommun i landet som har flest sådana här "fartvisare", ett 30-tal, lät i förra veckan göra extra mätningar på sex platser under tiden som skyltarna var släckta.

– Jag tycker de kör väldigt fort. Jag är ute och går mycket med barnvagnen och tycker inte att de håller hastigheten, säger Linda.

– Jag tror att de är dåliga på att hålla hastigheten, säger Bengt.

Totalt passerade 224 813 fordon. Allra snabbast gick det i Bunkeflostrand, på Lundavägen och på Lorensborgsgatan, där snittfarten var 49 kilometer i timmen. Alla stationer om en hade också enstaka toppar på långt över 100 kilometer i timmen, där den värsta fartsyndaren passerade stationen på Lorensborgsgatan i 129 kilometer i timmen.

– Det kan bero på att det inte är så mycket farthinder där och att man kommer av motorvägen från Svågertorp och Emporia, säger Johan som bor i närheten av Lorensborgsgatan. 

– Lite förvånad är jag ändå för det är tät bebyggelse men vissa kör väl hur de vill, säger han.

Malmö stads trafiksäkerhetsprogram fokuserar främst på att göra fyra huvudstråk säkrare för oskyddade trafikanter som fotgängare och cyklister, till exempel med vägbulor eller så kallade ramper innan cirkulationsplatser, som tvingar bilisterna att sakta ner. Det handlar också om att förändra vanor för det kanske största problemet är att många kör för fort och att det tar tid att anpassa sig efter nya hastighetsgränser. Det visade, inte minst, det första försöket med en mindre 40-zon i centrum.

Enligt Gatukontorets beräkningar kommer den nya 40-zonen att innebära 20 färre svårt skadade trafikanter, varje år.

Så fort kör du

Gatukontoret har sammanställt mätningar vid sex av sina automatiska fartmätare i Malmö under tider då skyltarna inte lyste. Under perioden 5-12 november passerade totalt 224 813 fordon:

Föreningsgatan:

Fordon: 30 235

Snitthastighet: 34,7 km/h

Högsta notering: 114 km/h

Ystadvägen:

Fordon: 57 502

Snitthastighet: 40,5 km/h

Högsta notering: 111 km/h

Kalkbrottsgatan:

Fordon: 21 477

Snitthastighet: 40,8 km/h

Högsta notering: 99 km/h

Bunkeflostrand:

Fordon: 41 693

Snitthastighet: 44,1 km/h

Högsta notering: 113 km/h

Lundavägen:

Fordon: 26 356

Snitthastighet: 45,7 km/h

Högsta notering: 116 km/h

Lorensborgsgatan:

Fordon: 47 550

Snitthastighet: 49,1 km/h

Högsta notering: 49,1 km/h

Källa: Gatukontoret, Malmö stad.

Thobias Ligneman

thobias.ligneman@sverigesradio.se
040-666 57 61

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.