Kristianstad

Politisk sponsring av fotboll utreds

2:02 min

Efter att fotbollsföreningen Kristianstads FF tagit in Sverigedemokraterna som sponsor inför en cupmatch förra helgen så kan reglerna för politisk sponsring behöva ses över - det menar Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Det var inte första gången klubben lät SD gå in som sponsor. I somras gick partiet tillsammans med tre andra in och sponsrade kampanjen "Ge rasismen rött kort".

Det här fallet kommer nu tas upp på representantskapet i slutet av månaden:

- Det är viktigt att lyfta upp frågan eftersom att det är ett valår som står runt dörren så att föreningarna är väl medvetna om det regelverk som finns. Dessutom har den här frågan gett oss skäl att adressera den till representantskapet och höra om man tycker det regelverk vi har är okej eller om det ska justeras, säger Karl-Erik Nilsson.

Regelverket som Svenska fotbollförbundet har är enkelt, man får inte göra politisk propaganda, men man får som förening ha ett parti som sponsrar genom att visa upp sin logga eller namn.

Frågan har aktualiserats efter att partiet Sverigedemokraterna gick in som sponsor i en cupmatch mellan Kristianstads FF och Elfsborg förra helgen och i somras var SD, ett av fyra partier som sponsrade Kristianstads FF  i kampanjen "Ge rasismen rött kort" tillsammans med Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Ronnie Larsson som är klubbens ordförande säger att pengarna från partierna är viktiga för föreningen.

- I media och massa andra sammanhang utmålas Sverigedemokraterna som främlingsfientliga så det är klart att vi kände väl då kanske mindre tro att de skulle vara med att stötta det men man ställde upp till 100 procent och menade på att det var angeläget att motarbeta detta.

Internationellt sett så har Svenska fotbollförbundet gått längre med politisk sponsring. Varken fotbollsorganisationerna FIFA eller Uefa tillåter politisk exponering.

- För oss är det viktigt att ha ett klart och tydligt regelverk. Känsligheten i de här frågorna tror jag är relaterat till var du har din politiska hemvist och det är väl ingen hemlighet att det har funnits en del laddningar runt Sverigedemokraterna och det är det som väl kommer i dagen i en sådan här fråga kan jag tänka mig, säger Karl-Erik Nilsson.