Simrishamn

Allt fler kyrkor stänger porten och värmen

1:30 min

Snart låser man porten och stänger av värmen i fyra av kyrkorna i Simrishamns stift. Och trenden är att man gör likadant i hela Lunds stift. Färre medlemmar i kyrkan, få besökare på gudstjänster och stegrande värmekostnader gör att allt fler stänger.

Gladsax kyrka, utanför Simrishamn, är en av dem som kommer att ha stängt efter jul fram till påsk - precis som kyrkorna i Järrestad, Simris och Baskemölla. Det är fyra kyrkor som har det gemensamt att de ligger i byar där väldigt få bor vintertid och ännu färre besöker gudstjänsterna.

Kyrkoherden Mats Hagelin hoppas att det finns förståelse för att de tvingas stänga.

– En och annan reaktion kommer naturligtvis, men de flesta tror jag har förståelse för att vi måste titta på kostnaderna och rimligheten i dem, säger Mats Hagelin.

I församlingens budget går nästan en fjärdedel till fastighetsskötsel och då tar uppvärmningen, oftast el, en stor del av kakan. Kyrkoherden Mats Hagelin leder därför en översyn i Simrishamns stift där målet är att få ner kostnaderna för uppvärmningen av kyrkor. Det kan handla om energieffektivare uppvärmning, att man flyttar ut kyrkoverksamhet till andra lokaler eller som i Rörum, där församlingshemmet flyttat in i kyrkan och därför motiverar en uppvärmning.

Trenden är likadan i hela Lunds stift, som är bland de kyrktätaste stiften i landet, och därför har svårt att hålla alla kyrkor öppna och varma under vintern.  Och Mats Hagelin tror att allt fler kommer att stängas kommande år.

– Det tror jag med tanke på att det i hela landet finns många stora kyrkor som kostar väldigt mycket att värma upp för en enda förättning eller verksamhet. Så jag tror att det är en verklighet vi kommer att möta.