Skåne Direkt

Bengt får fel besked om buss på helgen

3:30 min

Att åka kollektivt kan vara lätt - men det kan också kräva en hel del efterforskningar. Bengt Göransson som bor strax söder om Mälarhusen på Österlen skulle gärna vilja kunna ta bussen till Ystad på helger - också vintertid. Just nu går det inte, är beskedet han fått.

Den här nyheten har tillkommit efter ett tips från vårt publiknätverk.

Så här i november kan han bara ta bussen på vardagarna, berättar han.

– Lördag och söndag finns här inga kommunikationer överhuvudtaget för då är inte skolorna igång och då är bussarna inställda ju, och så är det även när det är sportlov, då finns det inga bussar heller för då är där inga skolelever att köra och oss pensionärer kan man ju inte tänka sig att vi skulle vilja åka in till stan.

Bengt Göransson är 80 år och kör inte bil längre. Han bor strax söder om Mälarhusen, vid kustvägen i sydöstra Skåne. Strax utanför hans hus finns en hållplats - och på somrarna går där ganska bra med bussar. Under övriga året kan han ta buss 392 för en tur till Ystad - vissa turer med busstaxi - men alltså bara under skoldagar.

– Framförallt lördag och söndag kunde det ju vara trevligt att åka in till staden och gå på teatern och kanske äta en god bit mat på restaurang och träffa goda vänner men då är vi fullständigt utelämnade, där finns inga kommunikationer för oss.

Nej, alternativet på en lördag är taxi - vilket kostar en rejäl slant - så uppfattar Bengt Göransson det.

I turlistan för buss 392 står att man kan nyttja Närtrafiken i Ystad Närtrafikområde 1 de dagar då bussen inte är i trafik. Vid kontroll svarar Närtrafiken att det inte gäller om man som Bengt bor vid en befintlig busslinje - även om bussen inte går den dagen.

Efter att jag träffat Bengt ringer jag till Anna Archer som är affärsutvecklare på Skånetrafiken och ansvarig för området där Bengt bor. Och då får jag ett helt annat besked.

På lördagarna skulle Bengt Göransson visst kunna åka med Närtrafiken. Det går flera turer i området där han bor, till och med en sent på lördagsnatten. Information som inte verkar nå ut i alla led.

– Närtrafikområdet har faktiskt trafik även under lördagar och det kan vara lite knepigt att hitta den här trafiken, det kan jag lugnt hålla med om.

Men när jag ringde er kundtjänst sa de att det inte var möjligt, för det gällde bara inom de grönfärgade områdena på kartan och inte längs med ordinarie busslinje, så där sa de att man inte kunde det?

- Och då är det bara att beklaga, då är det en miss i vår interna kommunikation helt enkelt, för det ska kunna gå att göra. Här när det gäller just Ystad har vi kommit överens med Ystads kommun för att utöka trafiken under helgerna just på grund av att man har till exempel skoltrafik som enbart går under skoldagar men att Ystads kommun hemskt gärna vill ha trafik, eller har valt att köpa till trafik, under helgerna för de här områdena som annars skulle hamna i kläm, som enbart har trafik under skoldagar.

– Och jag tar till mig av kritiken om att vi behöver informera bättre om det och det här är ett bra tillfälle nu inför tidtabellskiftet att vi kanske ska gå med en extra informationsinsats.

Det här är dock inget som Bengt Göransson har hört.

- Aldrig, om lördag och söndag har vi ju fått negativt besked när vi har ringt, det här är alldeles nytt, det får vi ju testa ju.