Handel

Årets julklapp – råsaftscentrifug

0:56 min

I jul- och mellandagarna kommer att saftas och pressas i de svenska som aldrig förr, i alla fall om årets julklapp får ett brett genomslag: en råsaftscentrifug.

Många människor gör eget finkaffe, långkok och bakar bröd. Gör det själv-trenden inom matlagning i kombination med ett växande hälsointresse speglas i årets julklapp. Detta enligt Handelns undersökningsföretag HUI Research, som i år upphöjt råsaftscentrifugen till utmärkelsen.

– Det är en efterfrågad produkt som intresset har ökat mycket för under det senaste året, säger Carin Blom, analytiker på HUI till TT.

Årets julklapp har korats varje år i november sedan 1988. En utmärkelse som egentligen är en trendspaning från handelns eget analysföretag, HUI Research.

För att utses till årets julklapp krävs att det är något nytt eller en produkt som gjort comeback. Allra helst en storsäljare och framför allt något som säger något om den tid vi lever i just nu.

– Vi har tagit fasta på hälsotrenden, det har varit den som varit i fokus, säger Carin Blom.  

Historiskt sett finns det gott om hyllvärmare bland de klappar som utsetts. För inte är det många som använder bakmaskinen som korades 1988.

2009 års spikmatta skrattar nog många åt i dag och kommer man ens ihåg förra årets julklapp? Hörlurar var det visst. 

Att komma fram till årets julklapp kan nog ha satt griller i huvudet på handeln - för en av de hetaste konsumenttrenderna nu är att hålla hårt i plånboken.

Inte desto mindre spår HUI ett försiktigt rekord i årets julhandel. Detaljhandelns försäljning i december väntas öka med 1,5 procent till 66 miljarder kronor, knappt 7 000 kronor per person.

En råsaftscentrifug kostar från cirka 500 kronor och uppåt.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sverigesradio.se

Ulrika Beck-Friis
ulrika.beck-friis@sverigesradio.se