Skåne

Ystadsläkare nöjda om beslut om patientflytt dras tillbaka

1:33 min

Personal på lasarettet i Ystad är i dag inte förvånad över att flytten av sjukhusets ortopedpatienter till Kristianstad och Hässleholm inte gav någon besparing. Sjukvårdsledningen överväger nu att flytta tillbaka vården igen.

– Vad var det vi sa? säger Anders Sandström, överläkare på geriatriska kliniken i Ystad och en av dem som protesterade kraftigt inför flytten. 

– Det är för sorgligt att jag och väldigt många andra högt, ljudligt, länge och tydligt under våren sa att det här projektet inte kan gå ihop. Vi kunde inte förstå hur man kunde tjäna pengar genom att flytta patienter till en operationssal som ligger åtta mil bort från den som tagit hand om patienterna så bra tidigare, säger han. 

Tanken var att spara runt 25 miljoner kronor genom att köra ortopedpatienter från Ystad till operation i Kristianstad och rehabilitering i Hässleholm. Men det blev ingen besparing, eftersom en försenad ombyggnation gjorde att det inte gick att minska antalet vårdplatser i Ystad som planerat. Dessutom ökade kostnaderna i Kristianstad och Hässleholm med mellan fem och tio miljoner kronor. Det visar den analys som gjorts av projektet hittills. 

Sjukvårdsledningen överväger nu att backa bandet. 

– Jag tror att vad det gäller de patienter som inte opereras, så tror jag redan nu att man kan se att de stannar kvar i Ystad, medan de som opereras och förs över för akut kirurgi i Kristianstad och Hässleholm behöver analyseras lite mer, säger Pia Lundbom, förvaltningschef för Skånevård Kryh, där de tre sjukhusen ingår. 

- Det är ju jätteroligt, säger överläkare Anders Sandström. 

Samtidigt hoppas han att det inte är försent, eftersom lokalerna där patienterna låg inte längre är kvar. Men det måste gå att lösa, om ledningen vill, anser han. 

– Det vore ju jättebra för alla de patienter som slipper att transporteras till Kristianstad och Hässleholm, och alla anhöriga som slipper att åka dit för att hälsa på sina nära och kära, säger Anders Sandström.