Skånska politiker vill satsa på E22:an

Flera skånska politiker kräver nu att de skånska vägprojekt som sköts upp när regeringen satsade på SAAB och Västsverige nu ska återupptas.

När regeringen ville hjälpa Trollhättan i kampen mot Rüsselsheim, så lovade man tio miljarder kronor till väg- och järnvägssatsningar. Men för att bekosta det tog man pengar från andra projekt, bland annat den planerade utbyggnaden av E22:an mellan Malmö och Kristianstad, som sköts upp på obestämd tid.

Men efter General motors beslut igår så vill nu alltså flera skånska politiker att regeringen ska ompröva sitt beslut.
– Vi är inte ute efter Trollhättans pengar, men vi tycker att satsningen på E22:an är så pass viktig att regeringen bör prioritera den i alla fall, säger regionstyrelsens ordförande i Skåne Uno Aldegren (s).

Men näringsminister Thomas Östros skriver på lördagen i ett pressmeddelande att regeringens infrastrukturpaket för Västsverige ska ligga kvar. Men Uno Aldegren tror att det trots det finns sätt att finansiera E22:an.
– Vi har diskuterat andra lösningar med infrastrukturminister Ulrica Messing. Ett alternativ är man lånar ur statsgälden ett annat är en privatfinansierad väg, säger han.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".