Punkare. Foto: Björn Larsson Ask/TT
Kalle och tankefabriken

Punkarna chock för TV-publiken

Hör Kalles tankefabrik om den chockande punken
3:13 min

Idag väcker tuppkammar och nitade skinnjackor kanske inte så stort uppseende. Annat var det i teven på 80-talet, konstaterar tankefabrikör Kalle Lind. Men vad var egentligen punk på den tiden?

Ett av de mest fascinerande klippen på hela internet är ett reportage från Malmö tidigt åttiotal. Filmaren Jan Hemmel tog med sig kameran ut och träffade punkarna Cutting och Tobbe.

Inslaget gick i teveprogrammet Magasinet. En oförberedd svensk tevepublik, där de flesta bara läst om punkare i tidningen, fick se unga män med konstiga frisyrer och nitade skinnjackor där det stod ”Polis polis potatisgris” och ”Snutslakt”. Och många framför teven hajade nog till när Cutting beskrev hur man bäst tillverkar en tuppkam: ”Det kan vara vad som helst, tvål eller sperma till och med. Eller vad fan som helst, allt som finns va. Allt som stelnar. Tonfisksallad”.

Sen fortsätter inslaget med en sorts interndebatt mellan punkare som kanske gick över huvudet på många. Vissa punkare, såna som kallar sig ”riktiga punkare”, menar att andra punkare bara är ”lördagspunkare”. Riktiga punkare klär sig alltid som punkare och skiter i skola och jobb; lördagspunkare klär ut sig till punkare och skiter bara i skola och jobb på helgen.

Det är naturligtvis väldigt förnedrande för någon som valt punken som livsfilosofi att bli kallad lördagspunkare. Det antyder att man inte är På Riktigt.

Vad innebär då punkens livsfilosofi? Ja, enligt Cutting i inslaget innebär det:

”Punkarna vill helt enkelt att folk skulle tro att man var ett svin va.  Att man var äcklig, att man var svinig och dum i huvet och sånt va. Det är det jag står för va, det är det som är punk va. Jag står inte för anarki utan jag står för punk va. Och det är så jävla många som har förknippat anarki med punk va. Jag är inte anarkist va utan jag är punkare och jag står fortfarande för att va äcklig. Jag står fortfarande för att leva rövare.”

Tobbe: ”Och jag med.”

Okej – de riktiga punkarna lever rövare. I inslaget dyker nu en kompis till Cutting och Tobbe upp. Han kallas Menlös, vilket är 100% punk. Det visar sig att han jobbar som butiksbiträde, vilket är 0,000001% procent punk. Cutting och Tobbe å ena sidan och Menlös å andra sidan har väldigt olika uppfattning om vad det innebär att vara punk.

MENLÖS: ”Är det punk att vara ute och slå i sönder och förstöra för sig själv och sånt, är det punk?”

CUTTING: ”Ja, det är det!”

MENLÖS: ”Det tycker inte jag.”

CUTTING: ”Du tycker inte det, men det är punk!”

- slår Cutting fast, med emfas. Och så fortsätter diskussionen, där Cutting ännu mer ger utrymme åt sin filosofi om att punk innebär att leva rövare:

”Han och jag, vi ska bli vräkta från vår lägenhet därför att vi inte följer det som är lagar va. Vi har inte betalt hyra och skitat ner och vi har skadestånd och så va. Det har vi gjort därför att vi inte känner för det va. Vi har gjort det för att vi vill liksom inte följa nånting som nån annan säger att vi inte vill göra. Man handlar väl för fan efter sunt förnuft!”

Det där sista kan man kanske diskutera. Menlös ger i alla fall svar på tal:

MENLÖS: ”Det där är skitsnack. Det är bara för att ni har krökat upp pengarna.”

TOBBE: ”Vi krökar inte!”

(Glada skratt)

Det är en svindlande upplevelse att försöka hänga med i det här resonemanget. Cutting hävdar att han inte betalt hyran i protest mot lagarna, Menlös menar att det är för att han har druckit sprit för pengarna, vilket väl i sig bevisar att Cutting faktiskt bryter mot samhällskonventionerna.

Jag har sett det här klippet säkert femton gånger utan att riktigt lyckas sätta fingret på vem som egentligen har rätt. Däremot har jag varje gång konstaterat samma sak: visst är det väl en fascinerande värld vi lever i?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".