Bra år för skånska börsbolag

2004 blev ett bra år för de cirka 40 skånska börsbolagen. Med en handfull undantag hade många kraftiga vinstökningar, förlusterna i förlustföretagen minskade och några vände förlust till vinst.

Men av de 40-tal skånska börsbolagen är det mindre än hälften som går med så god vinst att det blir utdelning till aktieägarna efter vårens bolagsstämmor. Det beror på att många av de skånska börsbolagen är så kallade utvecklingsbolag med nya produkter som det tar tid att få vinstgivande.

Tidigare krisföretaget Nolato i Torekov och Kristianstad mer än fördubblar utdelningen nu när vinsterna börjat bli goda igen, Wilhelm Sonesson höjer utdelningen med 30 procent. Nästan lika mycket höjer det nya fastighetsbolaget Brinova - plus 25 procent.

En handfull företag höjer utdelningen mellan 14 och 20 procent, det gäller Peab, Höganäs, Ballingslövs kök, Alfa Laval och Midway. Trelleborg, AudioDev och Novotek höjer med ca 10 procent De båda Beijer-bolagen i Malmö mindre än tio procents höjning.

Sammantaget höjer inte de skånska börsbolagen i samma extrema takt som många av de stora börsbolagen uppåt landet, med undantag för Nolato som mer än dubblat utdelning. Men resultatmässigt blev 2004 ett betydligt bättre år än 2003.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".