Byggnads kritiska mot Arbetsförmedlingen

Fackföreningen Byggnads i Helsingborg riktar skarp kritik mot arbetsförmedlingen då de betalat ut lönebidrag till en anställd hos en känd förmedlare av billig utländsk arbetskraft. Byggnads menar att detta gjort att närmare 400 svenska byggnadsarbetare blivit utan jobb.

Det är arbetsförmedlingen i Klippan som under två och ett halvt års tid betalt ut lönebidrag åt en arbetskadad man som varit anställd av företaget Polenkonsulten, ett företag som tillhandahåller billig utlänsk arbetskraft som inte lyder under svenska kollektivavtal.

Mannen arbetade som rekryterare och tolk på företaget och Byggnads menar att i och med att arbetförmedlingen betalade ut det här bidraget så har det varit möjlig för mannen att fortsätta arbeta för Polenkonsulten.

Detta har enligt facket i förlängningen lett till att väldigt många fackanslutna byggarnadsarbetare som har kollektivavtal blivit utan jobb.

- Då betalar alltså arbetsförmedlingen ersättningar för att en ska få jobb och ett par hundra stycken blir arbetslösa, säger Bengt Sävström är ombudsman på Byggnads i Helsingborg.

Byggnads kommer att fortsätta driva frågan och Bengt Sävström har nu skrivit ett brev till länsarbetsdirektör Agneta Roström, men hon menar att arbetsförmedlingen i Klippan inte gjort något fel.

- Inom EU har vi ju en fri rörlighet och det finns ju ett antal företagsstrukturer som har möjlighet att verka på den svenska marknaden, säger hon.

Byggnads är också kritiska till att de inte blivit informerade om fallet av arbetsförmedlingen.

- Skulle det vara på det viset att de inte fått chansen att yttra sig så har vi brustit på något sätt, erkänner Agneta Roström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".