Skogsägare behöver hjälp efter stormen

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, tycker att regeringen dröjer för länge med att lova kompensation till stormdrabbade skogsägare. I ett brev till regeringskansliet kräver LRF bland annat kontant penningstöd så att skogsägarna ska ha råd att ta hand om skogen som blåst omkull.

- Det beror på hur mycket stormfält virke man har, men det är en hjälp så att man inte behöver betala för att få ut virket, säger Lotte Melin, skogsägare i Malshult i norra Skåne och ordförande för LRF i Osby.

Den stora tillgången på virke har pressat priserna med 30-40 procent och många skogsägare kan gå med förlust på att ta hand om virket, befarar LRF.

Det är för att undvika att skogsbönder med begränsade resurser låter sin skog ligga, vilket kan leda till insektsangrepp som drabbar alla skogsägare, som LRF nu kräver att staten ska betala minst 50 kronor för varje kubikmeter virke som forslas ut ur skogen

Sammanlagt innebär förslaget miljonbelopp i kompensation till stora skogsägare. De adliga godsägarfamiljerna till exempel familjerna Wachtmeister på Knutstorp, Trolle-Bonde på Trolleholm, Palmstierna på Malmesholm och Silversköld på Klågerup skulle få dela på två och en halv miljon kronor om regeringen går med på LRF:s krav.

Adelsfamiljen Tornérhjelm på Vrams Gunnarstorp utanför Åstorp kan med bonderörelsens förslag påräkna närmare fyra miljoner av skattemedel. Det är pengar som kommer väl till pass berättar Rudolf Tornérhjelm, ägare till godset.

- Vi skogsägare är bara förlorare, så det vore till stor hjälp. Det kommer att kosta mycket att nyplantera och rusta upp igen, säger Rudolf Tornérhjelm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".