Auktionshandeln ska skattegranskas

Skatteverket ska granska hundratals affärer som gjorts genom de största auktionsfirmorna i Sverige. Projektet drivs av Skatteverket i Simrishamn, som ska kontrollera om säljarna deklarerat inkomsterna, vilket man är skyldig att göra.

Redan nu vet man att det slarvas med uppgifterna.

– Vi vet att det förekommer att redovisningar inte görs i deklarationer, och det är ganska omfattande, säger kontrollsamordnare Lars Bengtsson.

Om det beror på fusk eller bristande kunskaper vet man inte. Men reglerna är klara - säljaren måste redovisa intäkten, men man har rätt att göra avdrag för inköpspriset eller om det inte är känt för 25 procent av försäljningsvärdet. Därefter finns även ett schablonavdrag på 50 000 kronor.

Vilka auktionsföretag man nu har begärt in uppgifter från vill man inte berätta, men Skatteverket kommer att koncentrera sig på de dyraste affärerna.

– Auktionshusen annonserar ju ofta, och man kan också gå in på Internet, där de presenterar vad objekten sålts för, och då pratar vi ofta om sjusiffriga belopp, säger Lars Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".