Insatser mot danska tjuvtrålare

Fiskare från danska Gilleleje tjuvfiskade i natt återigen i Öresund och Skälderviken. Men Kustbevakningen såg allt. Men när den danska polisen kom till Gilleleje för att möta de misstänkta fiskebåtarna låg de redan i hamn och besättningen var borta. Och kanske slipper straff.

- Vi har en bild där vi ser alla båtar. När vi såg att de kom in i Skälderviken så skickade vi upp ett flygplan, och man kunde se deras beteckningar. Man kan inte fälla båten, man måste veta vem som är ombord, säger Tomas Nolte, vakthavande befäl hos Kustbevaknigen i Karlskrona.

Historien om danska fiskare, huvudsakligen från Gilleleje på norra Själland, som trålar olagligt i eller i närheten av Öresund har varit en följetong i flera år som väcker stark irritation i Sverige, där trålarna förstör kustfiskarna nät.

Det var efter flera uppgifter om förnyad aktivitet som Kustbevakningen bestämde sig för en insats under natten till tisdagen med flygplan och två fartyg.

Enheterna kunde följa hur ett tiotal fiskebåtar gick ut från Gilleleje och spred sig åt olika håll. Båten i Skälderviken valdes ut för kontroll och kunde avslöjas av kustbevakningsflyget. Men innan Kustbevakningens fartyg hunnit fram hade danskarna både hunnit få upp trålen och försvinna från platsen. Danska myndigheter larmades, men när de gjorde sin kontroll låg fiskebåten redan i dansk hamn och besättningen var borta.

Nu överlämnas ärendet till svensk åklagare, som med stöd av bildbevisen får försöka driva det vidare i samarbete med danska kontakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".