Återuppbyggnad tar ett år i Kristianstad

Eftersläckningsarbetet pågår fortfarande i det branddrabbade kvarteret vid Lilla Torg i centrala Kristianstad. Och trots att det fortfarande brinner på vissa ställen, så har både drabbade människor och deras försäkringsbolag börjat få en lite aning om skadornas omfattning.

Det luktade brandrök om många av de uppåt hundra människor som hade samlats i Länsförsäkringars lokaler för att få information om när de kunde få komma tillbaka till sina bostäder och arbetsplatser.

Och deras förutsättningar ser mycket olika ut. De som bor vid Västra Storgatan har redan fått återvända, medan de som hade sina lägenheter mot Östra Storgatan får försöka kämpa med att inse att det i princip inte återstår nånting av de husen.

Och det ryker fortfarande mycket från ruinerna, när den jättestora grävskopan som man har specialinkallat jobbar med att gräva ut resterna av husens inre.

Man har nämligen bestämt sig för att försöka rädda fasaderna, eftersom de, tillsammans med Apoteket Svanens lokaler som är totalförstörda, är det som har det största kulturhistoriska värdet i det förstörda kvarteret.

Och återuppbyggnadsarbetet kommer att ta ungefär ett år, säger Skanska, som ska sköta det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".