Nedskärningar hot mot säkerheten

Säkerheten på fängelserna hotas av Kriminalvårds-verkets planerade personalnedskärningar. Facket varnar för att om färre personer ska göra samma jobb som idag, kommer en redan utsatt yrkesgrupp bli ännu mera drabbad.

– Jag tror trycket på vårdarna kommer att bli ännu större, och vi kommer att få mer ensamarbete. Man har ingen att bolla sina problem med, och det ser jag som en stor fara, säger Hans-Mikael Mertel, SEKO:s klubbordförande på Kirseberganstalten i Malmö.

Kriminalvårdsverkets mål är att under året banta bort uppemot 300 tjänster för att få ekonomin i balans. I Skåne rör det sig om cirka åttio tjänster på anstalter och häkten.

Samtidigt som man planerar nedskärningar av personal, investerar emellertid nu många fängelser i teknisk utrustning för att höja säkerheten. Personlarm, övervakningskameror och larmbågar håller just nu på att installeras på anstalten i Kirseberg.

Enligt Anders Backman, Kriminalvårdschef i Malmö Norr, vore det dock en missbedömning att tro att man kan ersätta människor med teknisk utrustning och ändå bibehålla säkerheten.

Han håller med Hans-Mikael Mertel om att vårdarna nu riskerar att bli än mer utsatta. Grunden för säkerheten ligger i personalen – något som däremot ofta missas i den politiska diskussionen.

– När man pratar säkerhet, tycker jag att man ofta underskattar betydelsen av personalens kontakter med de intagna. Det är det absolut mest grundläggande, säger Anders Backman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".