1 av 2
Foto: Claudio Bresciani / TT
2 av 2
Kristina Strömbäck-Kardoud är Fairtrade city-samordnare i Ystads kommun. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Ystad

Ystad blir mer rättvist

1:36 min

Det innebär att Ystads kommun ser över och ökar sin etiska upphandling. 2016 ska alla bananer, allt kaffe och te som kommunen köper in, till exempel till skolor och äldreboenden, vara rättvisemärkta.

– Det betyder att vi hjälper till att skapa en bättre situation i världen för dem som producerar ute i utvecklingsländerna, det är främst en social märkning, men också en miljömärkning, säger hon.

En del människor klädda i rättvisemärkta gula banankostymer kommer att synas på stan i Ystad i samband med diplomeringen i eftermiddag. Och år 2016 ska just alla bananer och allt kaffe och te som kommunen köper in, till exempel till skolor och äldreboenden, vara rättvisemärkta.

Det kan bli lite dyrare - men kommunen stöttar då arbetsvillkor och miljö för de människor som producerar varorna.

Men Ystad kan inte slå sig till ro med bananer och kaffe om man vill behålla diplomet framöver, man måste hela tiden höja insatsen och få med näringslivet också, och även köpa in fler sorters rättvisemärkta varor:

– Efterhand hoppas vi ju på att lägga till till exempel choklad, fotbollar, profilmaterial och kanske i den mån vi har arbetskläder, säger Kristina Strömbäck-Kardoud.

Ystad blir sjunde Fairtrade city i Skåne - och den 61:e i landet.

Diplomeringen var inte så känd bland dem jag pratade med på stan i Ystad häromdagen, Christine Alexandersson hade inte hört talas om det:

– Nej det hade jag inte men det är ju jättebra, jag försöker själv köpa ekologiskt så mycket jag kan och har råd med, säger hon.

– Jag har liksom inte satt mig in i det, så jag har ingen aning om det, säger Bertil Bondesson.

Det handlar om att man ska köpa in rättvisemärkta varor som bananer och kaffe.

– Det tycker jag är bra, det tycker jag är alldeles utmärkt, säger Bertil Bondesson.

(Övriga Fairtrade city-kommuner i Skåne är: Malmö, Lund, Lomma, Landskrona, Ängelholm och Helsingborg.)

Malin Thelin

malin.thelin@sverigesradio.se
040-666 55 84

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista