Fler felaktiga järnvägsväxlar funna

Banverket fortsätter att hitta fel i den nya typen av järnvägsväxlar. Under förra veckans extrakontroller fann man ytterligare ett knappt tiotal växlar där säkerhetssystemen inte fungerade, några av dem hittade man i Skåne.

– Det finns ingen anledning att se detta som en försämring på säkerhetsnivån. Vi vidtar de åtgärder för att allra minst hålla säkerhetsnivån, säger Rune Lindberg, teknisk chef på Banverket.

Det är den nya typen av kontakter som finns i en femtedel av alla järnvägsväxlar, som har orsakat den senaste tidens problem. Kontakternas uppgift är att indikera att växeln står i rätt läge. Om den inte fungerar kan det i värsta fall kan leda till att tåg spårar ur.

För två veckor sedan var Banverket tvungna att hastighetsbegränsa trafiken på landets järnvägar, sedan man upptäckt flera kontakter inte fungerade. Sammanlagt har man nu fått byta ut ett drygt tjugotal trasiga kontakter.

Men vad felen beror på är ännu inte klarlagt och banverket utreder nu saken tillsammans med tillverkaren. Och tillsvidare kommer man att göra tätare kontroller för att snabbare hitta nya fel. Och på sikt vill man också byta ut den problemdrabbade typen av kontakter.

– Det kommer vi förmodligen att göra när vi har underlag för hur en sådan kontakt ska se ut, säger Rune Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".