Konkurs nära för Skånes konstförening

Efter över 100 år tvingas Skånes konstförening med all sannolikhet gå i konkurs. Med bara två veckors varsel fick föreningen besked av Malmö kommun att verksamhetsbidraget mer än halveras till 200 000 kronor.

Därmed hann inte föreningen göra de nedskärningar som krävts för att undvika konkurs, säger den tidigare intendenten Lennart Alves vid Skånes konstförening.

– Det går inte att bedriva en verksamhet med lokal och personal, som vi inte kan göra oss av med fortare, det är bedrövligt, säger Lennart Alves.

Det är omöjligt att hinna få ner kostnaderna, både galleri och personal har långa uppsägningstider. Och eftersom föreningen nu hotas av konkurs har man fått besked att man inte ens får hela det beviljade bidraget, bara de 50 000 som redan betalats ut.

Enligt kulturnämndens ordförande Pelle Svensson halverade man bidragen för att Skånes konstförening skulle få ungefär lika mycket som andra gallerier. Och han menar att föreningen fått besked med mer än två veckors varsel.

– Det finns olika uppfattningar om vilken tid de fått på sig. Hade det varit två veckor, så hade det varit orimligt. Men från tjänstemännen på kulturförvaltningen så har jag fått försäkringar att det handlat om en längre tid, och att det hela skett i en dialog med Skånes konstförening, säger Pelle Svensson.

Pelle Svensson säger också att han inte hade en aning om att det neddragna bidraget skulle innebära att Skånes konstförening skulle tvingas i konkurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".