Maria Frank deltar i demonstrationen i Malmö ikväll. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Malmö

Hundratals i manifestation mot rasism

Under torsdagskvällen hölls en manifestation mot högerextremism i Malmö, efter att antirasism-manifestationen i Kärrtorp i Stockholm i söndags attackerades av nazister.

Drygt 500 personer samlades enligt polisen vid Möllevångstorget klockan 19.00 och tågade mot Davidhalls torg, där manifestationen avslutades vid 20-tiden.

– Det har varit lugnt frånsett en del trafikstörningar, säger Calle Persson, informatör vid Skånepolisens länskommunikationscentral.

Tre personer häktades i går misstänkta för våldsamt upplopp efter nazistiska Svenska motståndsrörelsens attack mot den fredliga antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp i södra Stockholm i söndags. Efter attacken har det hållits flera manifestationer mot rasism på olika håll i landet, och ytterligare flera är planerade.

Under kvällen tågade 3 000 personer i ett fackeltåg mot rasism och främlingsfientlighet i Göteborg, och även i Uppsala hölls en manifestation. Senare i veckan planeras flera liknande manifestationer i till exempel Sundsvall, Lund och Motala.

En av dem som deltar i manifestationen i Malmö i kväll är Maria Frank, som tidigare i dag berättade för P3 varför hon är med och manifesterar mot högerextremism:

– För att jag tycker att det är viktigt att stå upp för det man tror på och inte våga sig skrämmas av det våldet som sker.

Polisen känner inte till att någon motdemonstration har planerats, men man har resurser om något skulle inträffa, säger Calle Persson.

– Jag har ingen siffra på hur många poliser vi har på plats, men vi har gott om resurser dels för att se till att det går bra att lotsa ett sådant här tåg vad gäller trafik, men även om det skulle ske något oväntat, säger Persson.

En ny manifestation mot rasism är planerad i Kärrtorp på söndag och fler än 14 000 personer har anmält intresse på Facebook. Det stora intresset har lett till att arrangemanget har fått flytta till Kärrtorps IP.

– Vi kommer att samlas på Kärrtorpsplan, alltså torget. Sedan kommer vi att gå till Kärrtorps IP och där kommer själva arrangemanget att vara, säger Ammar Khorshed, presskontakt för Nätverket linje 17 som står bakom arrangemanget, till TT.

Här är några städer som demonstrerar mot rasism

Torsdag 19/12
Göteborg kl 18.00, Götaplatsen
Uppsala kl 16.30, Celsiustorget
Malmö kl 19.00, Möllevångstorget

Fredag 20/12
Lund, kl 18.00, Stortorget
Lördag 21/12
Sundsvall, kl 13.00, Stora Torget
Falun, kl 14.00, Geislerska Parken
Umeå, kl 14.00, Mimerskolan
Eskilstuna, kl 13.00, Domustorget
Kristianstad, kl 16.00, Lilla Torget
Hudiksvall, kl 15.00

Söndag 22/12
Östersund, kl 12.00, Stortorget
Luleå, kl 12.00, Gula Paviljongen
Helsingfors, kl 13.00 (lokal tid), Pohjoisesplanadi, Norra Esplanaden
Stockholm, kl 12.00, Kärrtorp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".