Helsingborg

Lös sten kan stå gravrättsinnehavare dyrt

1:27 min

Hösten 2011 omkom en åttaårig flicka i Bollebygd i Västra Götaland sen hon fått en lös gravsten som vägde 150 kilo över sig. Då tog Svenska Kyrkan fram regler för hur gravstenar ska vara förankrade och bestämde att alla gravstenar runtom i landet ska kontrolleras.

I Helsingborg har man hållit på sen i april och det är fler gravstenar än väntat som behöver åtgärdas

– Det är nog lite mer än vad vi trodde från början, säger kyrkogårdschefen Sven-Erik Aspeklev.  Jag hade kanske gissat på 20-30 procent, men det är ungefär 40 procent av stenarna som det ser ut i dag.

Hittills har man gått igenom ungefär en fjärdedel av gravplatserna i Helsingborg, och nästan 1900 stenar har fått en anmärkning. Dels är det stenar som sitter löst. Men man har också upptäckt ett oväntat problem med stenar som är fastlimmade på sockeln.

Eftersom reglerna säger att det ska finnas metalldubb som håller fast stenarna på sockeln skulle man behöva lyfta av dem för att kolla. Men när de är fastlimmade får man försöka hitta andra lösningar.

– Vi har tagit hjälp av metalldetektor. Med den hittar vi dubb i en hel del av de här stenarna. säger Sven-Erik Aspeklev. Men det finns en del stenar där vi inte kan klarlägga om det finns dubb eller inte. Metalldetektorn är så känslig så den ger även utslag på den metall som finns i själva stenen.

Det är gravrättsinnehavaren som får betala om stenen måste åtgärdas och det kan kosta från en tusenlapp och uppåt. För vissa kan det bli en riktigt dyr historia.

– Vi hade ett ärende här i veckan på dryga 10000 kronor för en dubbning, säger Sven-Erik Aspeklev. Men då var det en väldigt stor sten med pelare och kapitäl och flera socklar.

Men alla är inte beredda att betala. Och då händer det att graven försvinner. Det går nämligen att lämna tillbaka gravrätten, och det är det många som gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista