Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
Malmö

Willhem satsar långsiktigt på skamfilat husbestånd

1:41 min

I morse berättade vi om Herrgården i Malmö, fem år efter skandalen då det visade sig att hundratals lägenheter var drabbade av fukt, mögel och kackerlackor. Efteråt sålde norska ägarkoncernen Acta ut sitt innehav i Malmö med miljardvinst. Köpare på Lindängen och Seved blev Willhem.

– Det är ju utvecklingsfastigheter och vi visste om, när vi tog över, att det var ett eftersatt underhåll. Sedan kan man säga att det var svårare på ett sätt, kan jag känna, att vi började på ett minusläge, att vi tog över en negativ historik. Jag upplever att vi hela tiden måste bevisa att vi är här på lång sikt och att vi är seriösa, konstaterar Stefan Eklöf, fastighetschef.

På Seved har det hänt mycket de senaste tre åren, det menar både Willhem och miljökontoret i Malmö stad, men det finns ändå många boende som menar att det går för långsamt.

– Man förväntar sig att det ska synas mycket snabbare än det gör. Det tar tid att vända ett sådant här skepp. Vi gör otroligt mycket, men eftersom vi har 2 000 lägenheter och drygt 40 fastigheter så märker alla inte det.

Willhem har under 2013 lagt närmare 40 miljoner på olika projekt för att lyfta sina fastigheter och bostadsområden. Miljonprogrammet har helt enkelt blivit ett mångmiljonprogram, men Willhem betonar att satsningen är långsiktig och ska gagna både hyresgästerna och bolagets egen ekonomi.

– Just nu sitter vi med vår affärsplan fram till 2018, så vi tittar ju på fem års sikt men säger inte att vi är färdiga efter fem år utan det här är ett ägande och ett förvaltande som kommer att fortgå. Vi är här till tids ände, det är så vi ser på det och resonerar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista