Skåne/Abu Dhabi

Skåne Care satsar i Förenade Arabemiraten

1:21 min

Nästa vecka startar Region Skånes bolag Skåne Care en diabetesutbildning för sjuksköterskor i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Utbildningen ges i samarbete med Lunds universitet och Malmö högskola och efter ett år blir de som går kursen diplomerade diabetesexperter.

– I Sverige har vi en väl utvecklad diabetesteamstruktur som inte har funnits Gulfländerna. Vi har också en stor kompetens hur man organiserar arbetet både i teamet och bredare runt flödena på kliniken, hur patienterna kommer in och vem de går till först och hur prover tas, säger Mikael Rosén, vd i Skåne Care.

Den ettåriga utbildningen för sjuksköterskor i Förenade Arabemiraten driver Skåne Care tillsammans med Lunds universitet och Malmö högskola. När året har gått kommer de att vara diplomerade diabetesexperter.

– Diabetsproblematiken är extremt spridd i bland befolkningen, över 20 procent har diabetes, jämfört med kanske fem-sex procent i Sverige, säger Mikael Rosén.

Lärarna på utbildningen kommer att vara anställda från Lunds universitet och Malmö högskola som flyger ner för att utbilda sjuksköterskorna.

– Det här är en ypperlig möjlighet till både utbildning och vidareutveckling för vår skånska personal. Man exponeras för helt andra patientgrupper som man inte ser så mycket av i Sverige och man får jobba internationellt och träffa experter och bygga nätverk, säger Mikael Rosén.