Ven

80 meter lång skyddsvall måste bort

"Inga huddor vid piren stod kvar"
1:35 min

En egen tillverkad metershög skyddsvall räddade hus och båtar på vid Kyrkbacken på Ven vid stormen Sven i december, men nu kräver länsstyrelsen att vallen  ska bort då den är ett svartbygge. 

– Heldumt, vallen behövs ju säger Rickard Englesson som är ordförande i hamnbolaget.

– Vi har ett tiotal hoddor  sidanom den norra piren, ingen av d3em hade stått kvar.  Vinteruppställda båtar hade vält och vihade  fått svårt använda gräsplanen innanför vallen som använda på sommaren av turister och andra, säger Rickard Englesson som är ordförande i hamnbolaget:

Det var vid adventsstormen 2011 som hamnbolaget insåg att man måste skydda sina bodar och båtar och så råkade man få tillgång till gratis fyllnadsmaterial av företaget Veidekke som just byggde om i Bäckvikens hamn.   Men i september i fjor upptäckte länsstyrelsen den åttio meter långa skyddsvallen vid en inspektion och krävde genast återställning under hot om vite på 25 000 kronor.  

Sen kom nästa storm som hette Sven.

Och nu har hamnbolaget överklagat. Jo för i radion hade man hört länsarkitekten efteråt varna för kommande höga vattennivåer och pekade på fastighetsägares eget ansvaratt skydda egendom. 

– Vi kände att det var nödvändigt att förstärka vallen som har funnits där men som har eroderats genom åren,  och visst vi förstår att vi borde ha sökt tillstånd eller i alla fall diskuterat med länsstyrelsen innan detta gjordes. Men möjligheten uppstod och vi kände oss tvungna att hoppa på när möjligheten dök upp. 

– Att ta bort vallen nu känns inte rimligt och i så fall får länsstyrelsen hitta på något annat sätt att skydda hamnen,  vi kände att det var vårt ansvar och det har vi gjort, säger  Rickard Englesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".