Kor hittades ilandspolade utanför Trelleborg Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne

Vanligt frakta kossor till havs

5:45 min

Det är inte ovanligt att levande nötkreatur transporteras på fartyg utanför våra kuster. Det säger djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund på länsstyrelsen i Skåne efter att ett tiotal döda kor flutit i land längs Skånes sydkust och i Danmark.

Teorin är att djuren dumpats från ett fartyg.

– Det jag kan få fram är att det går mycket transporter från USA till Ryssland. Man transporterar väldigt stora mängder, och på de största hangarfartygen kan man få ombord flera tusen djur. Det kan vara en förklaring att de här djuren har blivit sjuka eller dött av annan anledning och därför slängts överbord, säger Mattias Gårdlund.

Mattias Gårdlund tror att det är fullt möjligt att hitta det fartyg som nu gjort sig av med de döda kokropparna.

– Jag tror att det borde vara ganska enkelt att hitta dem i och med att vi vet vilka fartyg som passerar våra kuster och det finns internationella register över fartygen och vad de transporterar, säger han.

Jordbruksverket har beslutat att inte ta prover på djuren eller låta dem obduceras, och Mattias Gårdlund tror inte heller att det tiotalet kor som nu flutit i land i Skåne och Danmark bär på några smittsamma sjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista