I det nya huskomplexet samsas Köpenhamns första moské med fitnesscenter, lekland och en dagcentral för äldre. Foto: Anna Gjöres.
Köpenhamn

Motarbetade muslimer får sin första moské

Danskt Islamiskt råd: "Kan uppfattas som provocerande"
2:03 min

I maj öppnar den första byggnaden som muslimerna själva kallar riktig moské i Danmark, men planeringen har pågått under tystnad.

Trots att Köpenhamn betraktar sig som en multikulturell stad och kommunen har ett mål om att alla invånare ska känna sig hemma, finns ännu ingen moské med kupol och minaret. Troende muslimer har hittills fått söka sig till källare och tomma industrilokaler för att utöva sin religion.

– Under en lång rad år har många muslimer känt sig motarbetade och som att de har levt i en negativ atmosfär. Därför skulle det inte direkt gynna oss att gå ut i medierna och säga att nu har vi fått pengar till en moské. Det skulle nog kunna uppfattas som provocerande, säger Mohammed al Mahmouni, presschef för Danskt Islamiskt råd som står bakom projektet.

Enligt al Mahmouni har man medvetet hållit en låg profil under planeringen av moskén. Han menar att det sedan den tidigare regeringen, där Dansk Folkeparti hade ett stort inflytande, har funnits ett starkt politiskt motstånd mot muslimska projekt. Därför har Danskt islamiskt råd medvetet valt att inte ropa högt om att de skulle bygga en stor moské i Köpenhamn.

Lise Palm som är områdeschef vid Center för bydesign på Köpenhamns kommun, berättar att det genom åren har funnits en lång rad förfrågningar om att bygga en moské i Köpenhamn men av olika anledningar har det inte har blivit av. Många gånger har det kommit in starka protester till kommunen, vid ett tidigare tillfälle kom drygt tusen yttringar. Men den här gången har det varit ovanligt få.

– Under planeringen av det här bygget fick vi bara tre yttringar, så det var något helt annat. Men det ska sägas att det också var en kortare process än det har varit vid några av de andra tillfällena, eftersom det redan fanns en byggnad på platsen i lokalplanen och därför behövde man inte gå ut lika brett.

I maj öppnar den nya moskén som också har ett stort kulturhus med lekland för barn, en restaurant, dagcentral för äldre och ett fitnesscenter. Och Mohammed Al Mahmouni säger att det faktum att det nu verkligen bli en riktig moské med kupol och minaret i Danmark, har stort symboliskt värde för landets muslimer.

– Det är ju ett slags erkännande men det får också stor betydelse rent psykiskt.  När man känner sig välkommen i ett samhälle så vill man ju också vara med och bidra till det samhället på ett positivt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".