Malmö Stad vill att fler betalar parkeringen med mobilen. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Malmö vill att du betalar p-avgift med mobilen

2:06 min

I Malmö vill kommunen ta bort de parkeringsautomater där det bara går att betala med mynt. Istället vill kommunen att de som parkerar betalar genom sin mobiltelefon. Förslaget utreds nu men väcker redan starka reaktioner.

– Vi har ingen ambition att tvinga någon. Vårt uppdrag är att titta lite på mynthanteringen eftersom den är dyr. Dessutom får vi om ett par år ett nytt tvåkronorsmynt som gör att vi måste bygga om våra automater. Det är mot den bakgrunden som vill titta på om man kan göra det mer attraktivt att använda telefonparkering, säger Lars Ahlman, trafikingenjör på Gatukontoret i Malmö.

Hur långt har ni kommit i det här arbetet?
– Man kan redan i dag betala parkering med mobiltelefonen i Malmö. Vi tittar på hur man kan göra det enklare. Vi har inte alls kommit längre än att vi har börjat titta på möjligheterna, säger Lars Ahlman.

Övervägande delen av parkeringsavgifterna i Malmö, 80 procent, betalas med kort, bara tre procent av parkeringsavgifterna betalas genom mobiltelefoner.

Alla äldre människor som inte är så vana vid den här moderna betalsättet, hur gör vi med dem?
– Vi ska så klart ta hand om dem också. Det är sådana aspekter vi tittar på, hur vi ska ta hand om alla våra betalare, säger Lars Ahlman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista