Foto: Niels Hougaard/TT
Skåne

Kor sköts innan de kastades i sjön

1:43 min

Det mesta tyder på att de kor som flutit i land längs Skånes sydkust har avlivats före de kastades i vattnet. Vid obduktionen av djuren upptäcktes skottskador.

– Två av de fem djur vi hade tillgängliga var skjutna, avlivade alltså. I ett fall har vi inte 100 procent varför det djuret dog. Däremot tog vi DNA-prov av samtliga fem. Det styrker väl misstanken om att det är ett fartyg som har transporterat en last med djur och sedan har vissa varit sjuka och de har avlivats och kastats över bord, säger Ingvar Wennersten.

Laboratoriet kommer även att undersöka om de döda korna bar på några sjukdomar, men de analyserna tar längre tid.

Hittills har åtta kor hittats ilandflutna längs Skånes sydkust och ytterligare två har hittats längs Danmarks kust. Polisen utreder misstänkt miljöbrott och obduktionen av de tre korna gjordes som en del i utredningen.

– Jag tyckte att det fanns ett värde i att ta reda på vad de hade dött av. Det har ju förekommit spekulationer om att de kastades i sjön levande, det har jag i för sig aldrig trott på, men nu visade det sig att vartfall de två var avlivade och allt tyder på att det varit avlivade eller döda innan de kastades i sjön och att det är bara ett sätt att göra sig av med avfall.

Vad händer nu i utredningen?
– Vi får försöka klargöra var det har inträffat, vi har vissa spår som vi arbetar med. Har det hänt utanför Sveriges område där vi mer eller mindre inte har någon jurisdiktion eller där reglerna är mycket begränsande för oss så kanske vi inte utreder mycket mer än vi redan har gjort, Ingvar Wennersten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista