Helsingborg

Sorg och chock på den dödade pojkens skola

En 14-årig pojke från Helsingborg sköts i går till döds på en skolgård i Pristina i Kosovo. På pojkens skola i Helsingborg är elever och lärare i dag chockade och ledsna. Informationen spred sig via Facebook i går kväll bland elever och sedan lärare och skolledning.

– Man blir förfärad och har svårt att tro att det är sant. Alla elever hade sett det på Facebook och sett filmer från albansk tv och läst artiklar i albansk press så vi fick agera utifrån att det stämde, säger Åsa Karlsson, rektor på Dalhemsskolan i Helsingborg

Har ni fått det bekräftat nu?
– Under förmiddagen fick jag det bekräftat från en äldre syster och för ett par minuter sedan ringde de från UD och bekräftade att det var den här pojken som hade blivit dödad i Kosovo, säger Åsa Karlsson.

Under dagen har skolan haft både kurator och skolsköterska inne och tillgång till skolpsykolog. Ett minnesrum ställdes iordning med ett foto av pojken och ljus och en bok som eleverna kan skriva i.

– Det har varit väldigt lugnt och respektfullt även om många givetvis har varit väldigt ledsna. Vi har försökt stöttat varandra genom den här dagen, pratat mycket och ätit tillsammans. Det har varit en fin dag även om den är sorglig, säger Åsa Karlsson.

Vad säger eleverna?
– Många är väldigt, väldigt ledsna och många är också chockade och förfärade över att sånt här händer, att ett barn, en kamrat till dem blir skjuten till döds på en skolgård av en vuxen människa. De är förfärade, säger Åsa Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista