Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Ven

Risk att färjorna stannar utan styrelse

1:40 min

Hela styrelsen för Ventrafiken avsätts av den politiska majoriteten i Landskrona, men redan innan beslutet blev känt hoppade Ventrafikens styrelsen själva av. I kölvattnet finns nu risk att färjorna stoppas just för att man nu akut saknar styrelse.

Risken finns, bekräftar Jörgen Hansson, sektionschef på Transportstyrelsen.

Det var i förmiddags kommunstyrelsen beslöt uppmana fullmäktige att entlediga Ventrafikens styrelse efter den stora kritik som uttryckts mot hur ekonomin har skötts.

– Den rapport som kommunstyrelsen beställde för en månad sedan pekade på stora brister i hur bolaget har hanterat det år som har gått när det gäller att ta tag i den ekonomiska situationen som under året bara har förvärrats, säger Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Och så vill man lägga ut själva färjeseglandet på en privat entreprenör.

– En professionell redare eller professionellt färjebolag kan ta över den dagliga driften, säger Torkild Standberg.

Men ni ska inte sälja företaget?
– Nej, det ska vi inte göra.

Vad betyder det här omedelbart för Venborna?
– Ingenting. Båtarna seglar i dag och i morgon och framöver, enligt samma turlista och med samma kvalitet som hittllls, säger Torkild Strandberg.

Men utan styrelse är det inte alls säkert att Ventrafikens sjöcertifikat gäller. Det beror på om någon i gamla styrelsen ingår i säkerhetsorganisationen, säger Jörgen Hansson på Transportstyrelsen, och i så fall får de inte segla.

Socialdemokraterna tycker i ett pressmeddelande att kommunledningen försöker rädda sitt eget skinn och lägga allt ansvar på bolagets styrelse, både fegt och ynkligt skriver man.

I dag avregistrerade sig samtliga i bolagsstyrelsen, hos Bolagsverket, men det är också här oklart om den elektroniska avregistreringen gäller nu eller om 20 dagar när verket har hunnit handlägga ärendena. Det är alltså mycket som ännu är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista