Danmark/Malmö

Nytt MC-gäng – utan körkort och motorcyklar

1:38 min

I Danmark sitter just nu ovanligt många gängmedlemmar i fängelse, och även på den skånska sidan av sundet har polisen haft gott resultat i att störa gängens verksamhet. Samtidigt har det dykt upp en ny aktör – Satudarah MC med rötter i Holland.

I november invigde Satudarah MC sin klubblokal i Köpenhamn, och med på kalaset var bland annat ett gäng medlemmar från Malmö, där klubben enligt egna bilder på Facebook funnits sedan i september.

Patrik Andersson, spaningsledare på länskriminalen i Skåne, säger att Satudarah hittills har hållit en låg profil i Malmö, men att han väl känner till vilka personer det rör sig om.

– Det är individer som har ingått i kriminella nätverk som funnits tidigare – Black Cobra och Outlaws, säger han.

Polisen har det senaste året hårdbevakat de kriminella gängen genom operationerna Alfred och Olivia. De flesta av de personer som nu skyltar med Satudarahs färger har också dykt upp i tidigare utredningar.

– Det är utpressning, narkotikabrott och den typen av kriminalitet som är förknippad med gängverksamhet, säger Patrik Andersson.

Satudarah är indonesiska och bildades 1990 i Holland av personer med rötter i just Indonesien.

– Man hamnade snabbt i konflikt med Hells Angels, och den konflikten är ju fortgående. På drygt ett år har man fördubblat antalet klubbar i Europa, säger Patrik Andersson.

Satudarahs organisation påminner, i alla fall utåt, om Hells Angels och Bandidos. Men det finns en väsentlig skillnad gentemot de etablerade MC-gängen, menar Patrik Andersson.

– Om man kallar sig MC-klubb, så är kanske en förutsättning att man ska ha motorcyklar, och mig veterligen saknar de troliga medlemmarna både körkort och motorcyklar, säger han.