Foto: Fredrik Sandberg/TT
Malmö

Bristen på förskoleplatser slår hårt: Riskerar att förlora jobbet

1:37 min

I Malmö kan kommunen just nu inte ge alla barn som behöver en förskoleplats inom fyra månader som lagen kräver. En av dem som drabbas är Fredrik Björk och hans familj i Limhamn.

– Det ställer till det eftersom all planering ligger i att man ska få en plats, säger Fredrik Björk, pappa till Lukas som står utan plats i förskolan.

Familjen flyttade till Malmö från Helsingborg för drygt ett år sedan i samband med att sonen Lukas föddes. Lukas mamma, Maria, jobbar på en konsultfirma i Danmark och kunde bara vara hemma med Lukas ett halvår, sedan tog Fredrik över. Planen var att han skulle återvända till sitt jobb om tre veckor men sedan kommunen meddelat att det inte finns några platser ser det mörkt ut.

– Vi försöker göra allt i vår makt för att lösa det här för så många barn som det över huvudtaget är möjligt, säger Andreas Norbrant, förskoledirektör i Malmö.

Totalt saknas runt 1 000 förskoleplatser i Malmö. I går fick föräldrar som väntar på plats till sitt barn ett brev från kommunen, där de informeras om att de troligen inte kommer att få någon plats under årets första tre månader.

– Vi försöker identifiera kortsiktiga lokalmässiga lösningar men haken är att vi också måste hitta personal till de tillfälliga lokalerna, säger Andreas Norbrant.

Fredrik Björk och hans familj förstod redan i november att det skulle bli svårt att få en plats och har sökt med ljus och lykta efter alternativ bland privata förskolor, släkt och vänner men det går trögt.

– Våra föräldrar och anhöriga bor många mil härifrån och de har själva jobb. Samhället går ju ut på att vi ska jobba och då är det inte så lätt att hitta någon som kan vara hemma, säger Fredrik Björk.

Om tre veckor måste han vara tillbaka på sitt jobb. Eftersom Lukas mamma Maria nyligen bytte jobb har hon ingen mer ledighet att ta ut och som sist anställd är hennes situation på jobbet väldigt osäker.

– Det sämsta som kan komma ut av det här är att min fru mister sitt jobb. Det är den reella verkligheten, säger Fredrik Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista