Foto: Leif R Jansson/TT
Nordväst

Hovrätten skärper straff för svindlande god man

Rättens ordförande: "Han har missbrukat en mycket ansvarsfull ställning"
1:16 min

Hovrätten i Malmö skärper straffet för en 69-årig man från Nordvästskåne som förskingrat pengar från ett stort antal personer han varit god man för. Helsingborgs tingsrätt dömde honom till villkorlig dom. Hovrätten skärper straffet till tre års fängelse eftersom rätten anser att mannen gjort sig skyldig till mer omfattande brottslighet än tingsrätten gjorde.

Hovrätten dömer 69-åringen för urkundsförfalskning, grov förskingring och trolöshet mot huvudman. I tingsrätten dömdes han för att ha förskingrat drygt 800 000 kronor i 27 fall. Men hovrätten värderar bevisen annorlunda och anser att det klarlagt att han förskingrat mer än det dubbla. Närmare bestämt 1,7 miljoner i 44 fall.

Hovrätten har i sin dom tagit hänsyn till mannens ålder och till hans sviktande hälsa. Men med tanke på att hovrätten ser allvarligare på brottsligheten än vad tingsrätten gjorde har den alltså dömt till tre års fängelse.

– I vår dom har vi särskilt anmärkt att den här gode mannen har missbrukat en mycket ansvarsfull ställning, säger rättens ordförande, hovrättspresident Lennart Svensäter.

– Han har i viss mån använt vilseledande bokföring för att dölja sin brottslighet. Det hela har skett på ett systematiskt sätt och enligt vår mening mycket förslaget. Dessutom har ett flertal av de här 44 huvudmännen fått ganska kännbara skador med hänsyn till att de har haft ganska låga inkomster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".