Foto: Janne Wieslander/Sveriges Radio
Skåne

Ambulanstransporter sätter äldres liv på spel

1:17 min

Ambulanssjukvården i Skåne Lex Maria-anmäler två fall där svårt sjuka äldre patienter farit illa av att ha transporterats mellan två sjukhus, i det ena fallet avled den sjuke strax efter framkomsten. Enligt Poul Kongstad, chefsläkare och ansvarig för ambulanssjukvården i Skåne kan ambulanstransporterna i vissa fall påskynda dödsfall.

– Vi bedömer att patienterna har lidit skada, säger Poul Kongstad, chefsläkare på ambulanssjukvården i Skåne.

– Vi har inte haft den vård vi borde ha haft, vi har inte identifierat de risker vi borde ha identifierat och vi har inte heller förvarnat det mottagande sjukhuset att vi har så dåliga patienter på väg, fortsätter han.

I det ena fallet som Lex Maria-anmälts avled en multisjuk 90-årig man med lungsjukdomen KOL efter att ha körts i ambulans från Ystad till Kristianstad för att operera en höftfraktur.

Det andra fallet gäller en svårt sjuk 72-årig man med cancer som forslades sju mil i ambulans trots allvarlig svikt i vitala funktioner.

– Det är klart att det är ett strukturproblem i detta. Vi väljer ju ofta att koncentrera vård, till exempel operationer, om man har stora volymer av en operationsmetod så blir man ofta bättre. Man gör det snabbare, mer kostnadsffektivt och också kvalitetsmässigt bättre, säger chefsläkare Poul Kongstad.

Men för svårt sjuka äldre patienter, som av detta skäl forslas från från ett sjukhus till ett annat, kan konsekvenserna bli allvarliga. Till och med dödsfall, enligt chefsläkare Poul Kongstad.

– Det kan bli sådana konsekvenser, i varje fall bidra till ett dödsfall, säger han.

Poul Kongstad påpekar att dödsfall av den här typen kanske inte orsakats av ambulanstransporter , men att de kan ha påskyndats av transporten.

– Man ska veta att just i denna patientgruppen är man ofta äldre, har ofta mera med sig i bagaget än just höftfrakturer.

Mannen som avled var så svårt sjuk att det är möjligt att han hade dött även utan transporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista