Helsingborg

Skolan höll minnesstund för ihjälskjuten pojke

1:35 min

På Dalhemsskolan i Helsingborg samlades elever och lärare i morse till en minnesstund för den 14-årige Helsingborgspojke som i onsdags sköts till döds på en skolgård i Pristina, Kosovo.

– Han var en jättegod kille, lite tillbakadragen och blyg men alltid artig och trevlig och mycket humor, säger Åsa Karlsson, rektor på Dalhemsskolan i Helsingborg.

När jag kommer till skolan ett par timmar efter minnesstunden möts jag av ledsna ögon och det är väldigt stilla. En del av eleverna har gått hem. I det rum som gjordes iordning som minnesrum i går hänger flera av eleverna kvar och spelar musik. Mitt i rummet står ett fotografi på den nu döde pojken och runt om står levande ljus.

Informationen om att pojjken hade blivit skjuten i Kosovo spred sig snabbt under onsdagskvällen och skolans kristeam var beredda när eleverna kom till skolan i går morse. Men det var ingen som hade kunnat föreställa sig att något sånt här skulle kunna hända någon av skolans elever.

– Nej, det går ju inte att förbereda sig på men i vår krisplan en speciell ärendegång när det gäller elever som avlider på fritiden. Det är den vi har utgåttt från och sedan har vi pratat mycket om det här att någon tar en annan människas liv, säger Åsa Karlsson.

På måndag börjar lektionerna som vanligt igen.

– Kuratorn finns här och skolsköterskan, nästan varje dag och vi andra finns ju också här. Elever som behöver prata, kommer att få göra det, säger Åsa Karlsson.